Protetyka i stomatologia
Zdrowie i protetyka

Teratogenność spożycia wysokiej witaminy A. ad 5

Posted in Uncategorized  by admin
December 4th, 2018

Niewiele kobiet spożywało duże ilości retinolu z samego jedzenia. Wśród tych, którzy to zrobili, było pewne wskazanie na wzrost częstości występowania wad wrodzonych u tych, którzy spożywali największe ilości retinolu, ale małe liczby sprawiają, że oszacowanie jest nieprecyzyjne. Współczynnik rozpowszechnienia wszystkich wad wrodzonych u niemowląt urodzonych przez kobiety, które spożywały ponad 10000 jm na dzień z samego jedzenia, w porównaniu z dziećmi, których matki spożywały 5000 jm lub mniej dziennie, wynosił 1,8 (przedział ufności 95%, 0,8 do 4,3 ). W przypadku wad związanych z czaszkowym grzebieniem nerwowym wskaźnik rozpowszechnienia wynosił 2,0, ale ten stosunek jest statystycznie niestabilny, ponieważ opiera się tylko na dwóch przypadkach wad wrodzonych u dzieci urodzonych przez kobiety w kategorii wysokiej spożycia retinolu. Wpływ retinolu na suplementy był bardziej uderzający. W przypadku wszystkich wad wrodzonych wskaźnik rozpowszechnienia dla dzieci urodzonych przez kobiety, które spożywały ponad 10 000 jm na dzień w porównaniu z dziećmi urodzonymi przez kobiety, które spożywały 5 000 jm lub mniej dziennie, wynosił 2,4 (przedział ufności 95%, 1,3 do 4,4) . W przypadku defektów związanych z tkanką czaszkowo-nerwowo-grzebieniową odpowiedni współczynnik rozpowszechnienia wynosił 4,8 (przedział ufności 95%, od 2,2 do 10,5). Wystąpił progresywny wzrost częstości występowania wad czaszkowo-nerwowo-grzebieniowych i całkowitych wad wrodzonych z najniższych do najwyższych kategorii przyjmowania. Zastosowaliśmy punkty środkowe kategorii i dla najwyższej kategorii średnie pobranie (21 675 jm) w celu uzyskania regresji liniowej najmniejszych kwadratów dla trendu w wadach czaszkowo-nerwowo-grzebieniowych. Na podstawie regresji oszacowaliśmy, że częstość występowania wad czaszkowo-nerwowo-grzebieniowych zwiększyła się o 0,00065 za każdy wzrost o 1000 jm w dziennym spożyciu witaminy A z suplementów (95-procentowy przedział ufności, 0,00032 do 0,00097). Częstość występowania wad czaszkowo-nerwowo-grzebieniowych w najwyższej kategorii spożycia była większa niż częstość występowania w najniższej kategorii spożycia o 1,7 procent urodzeń lub dziecko na 57.
Następnie ocenialiśmy skutki wysokiego spożycia witaminy A z pożywienia i suplementów po stratyfikacji danych według potencjalnych czynników zakłócających. Zauważyliśmy, że jeden czynnik jest mało skomplikowany. Stworzyliśmy również kilka modeli wielokrotnej logistyczno-regresyjnej uwzględniających spożycie witaminy A z pożywienia i suplementów, z dodatkowymi terminami dotyczącymi wieku, wykształcenia i rasy matki, rodzinnej historii wad wrodzonych, stosowania suplementów kwasu foliowego we wczesnej ciąży, leczenia matek. cukrzyca, spożywanie alkoholu, zakażenie opryszczką narządów płciowych, gorączka (temperatura> 38,3 ° C w pierwszym trymestrze) oraz stosowanie leków przeciwzmarszczkowych, retinoidów lub hormonów egzogennych. Szacunki dotyczące wpływu witaminy A zarówno na żywność, jak i suplementy były podobne do odpowiadających szacunków z tabeli 3, nawet jeśli oba czynniki występowały w tym samym modelu. W związku z powyższym, z wymienionych czynników wystąpiło niewielkie zamieszanie.
Rycina 1. Rycina 1. Szacowany wskaźnik rozpowszechnienia wad wrodzonych związanych z czaszkowym grzebieniem nerwowym, według przyjmowania retinolu podczas pierwszego trymestru ciąży. Wygładzone krzywe zostały wyposażone w nieskrępowane kwadratowe splajny. Współczynnik rozpowszechnienia to stosunek częstości występowania wad u niemowląt urodzonych przez kobiety, które spożywały określoną ilość witaminy A (z pokarmów i suplementów [ogółem] lub wyłącznie z suplementów) do rozpowszechnienia wśród dzieci kobiet z hipotetycznym przyjmowaniem zero.
Aby poprawić nasze oszacowanie kształtu krzywej dawka-odpowiedź w odniesieniu do przyjmowania suplementów do występowania wad czaszkowo-nerwowo-grzebieniowych, dopasowaliśmy nieograniczony kwadratowy model logistyczny, wykorzystując te same cztery kategorie spożycia i te same warunki dla wszystkie potencjalne zmienne zakłócające, cytowane powyżej
[patrz też: co na katar zatokowy, kliniki stomatologiczne w warszawie, psychoterapia warszawa ursynów ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: co na katar zatokowy kliniki stomatologiczne w warszawie psychoterapia warszawa ursynów